Tentoonstelling: "Tussen Vezels en Vormen: Wanneer Textiel Kunst Wordt"


"Tussen Vezels en Vormen: Wanneer Textiel Kunst Wordt" is een tentoonstelling die bezoekers uitnodigt om driedimensionale kunst in al haar vormen te ontdekken of herontdekken. Via textiel worden materie en sculptuur soepel en vloeiend. Het materiaal verweeft zich en ontvouwt zich in de ruimte, waarbij het een structurele vorm aanneemt. Alle materialen, zoals katoen, wol, kant, zijde of zelfs vilt, zijn gelijkwaardig en bieden eindeloze mogelijkheden, waarbij ze de soepelheid van draperie en de lichtheid van een bries oproepen. Zachte sculpturen, meer dan welke andere dan ook, nodigen ons uit in een zintuiglijk spel dat iedereen aanspoort om aan te raken, te voelen en te genieten van de omhulling van textiel.

De kunst van textiel kent geen grenzen; het doorbreekt de barrière van starheid, stoffen verweven zich oneindig, rekken zich uit en mengen zich met de ruimte, waarbij alle mogelijkheden van vezels worden verkend. De drapering van een sluier, de plooi van een stof, de textuur van een biais worden integrale onderdelen van een kunstwerk, waarbij zowel de kracht van het weven als de lichtheid van de stof benadrukt wordt. Textiel, dat traditioneel wordt geassocieerd met ambacht en mode, is geëvolueerd tot het primaire medium voor nieuwe artistieke vormen, zowel etherisch als complex. Daarom wordt elke toeschouwer aangemoedigd om zich in te laten met de textielkunst, een ambacht dat geduld, nauwkeurigheid en vindingrijkheid vereist, vaak met upcycled materiaal.

De onbegrensde mogelijkheden van textiel maken elk stuk uniek, en versterken de bijzondere band tussen de kunstenaar en hun werk. Inderdaad, meer dan welk ander materiaal ook, vertelt vezels een verhaal waarin de inherente eigenschappen van textiel zorgen voor speelse interacties met licht en een zekere plasticiteit die de boodschap van elk kunstwerk versterken en harmoniseren. Met deze tentoonstelling bieden wij een onderdompeling in een wereld waar vormen even tastbaar als vluchtig zijn, waar het materiaal zelf lijkt te ademen en te dansen. Dit is een conceptuele reis waar de lichtheid van draperie wordt versterkt door de kracht van het creatieve gebaar, uitnodigend tot een reflectie over de rol van textiel in de hedendaagse sculptuur.

Atelier 34zero Muzeum nodigt u uit voor een zintuiglijke reis die de kunst van sculptuur opnieuw uitvindt, tussen kwetsbaarheid en stevigheid, tussen droom en materie.

Wie kan zich aanmelden?

  • Deze oproep staat open voor alle beeldend kunstenaars die met textiel werken.

  • Wij zijn geïnteresseerd in innovatie, diversiteit en de gebruikte technieken.

  • U kunt zich individueel of namens een collectief aanmelden.

 

Als u geselecteerd wordt:

  • U wordt uitgenodigd voor een gesprek om kennis te maken met het curatorenteam en het museum.

  • U krijgt toegang tot het museum.

  • Atelier biedt ondersteuning bij transport, opbouw/afbouw en verzekeringen.

Selectiecriteria
De aanvragen zullen zorgvuldig worden beoordeeld door de directie, met bijzondere aandacht voor projecten die innovatie in het kunstlandschap brengen. We zullen ook letten op de diversiteit van de voorstellen, de praktijken en de profielen, evenals op de samenhang tussen de behoeften van de kunstenaar en de mogelijkheden voor samenwerking tussen Atelier34zero Muzeum en de kunstenaar, nu en in de toekomst.

Schema

  • De tentoonstelling loopt van 12 april tot 15 juni.

  • Deadline voor inzendingen: 15 december 2024

  • Interviews met vooraf geselecteerde kunstenaars: 20 oktober tot 20 december 2024.

  • Bezoeken aan ateliers en selectie van kunstwerken: 6 januari tot 31 januari 2025

*Dit gesprek vindt bij voorkeur plaats in het atelier van de kunstenaars of in Atelier34zero Muzeum in Jette. Het doel is om dieper in te gaan op het project en de vereisten voor de uitvoering ervan. Kunstenaars die reageren op de oproep moeten beschikbaar zijn voor deze ontmoeting (een videogesprek kan alleen worden overwogen bij verre verplaatsingen).

Aanmeldingsprocedure

  • Geïnteresseerde kunstenaars worden uitgenodigd hun aanvraag in PDF-formaat te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 15 december 2024.

  • Aanvragen moeten een presentatie van uw artistieke werk bevatten, evenals een korte motivatiebrief waarin u uw interesse voor deze tentoonstelling toelicht.

De tentoonstelling zal ook worden vergezeld door rondleidingen, lezingen en artistieke workshops, wat zorgt voor een verrijkende en interactieve ervaring voor het publiek.